Powyższe szkolenie jest rozszerzeniem poziomu średnio zaawansowanego dla osób chcących szlifować swoje umiejętności, podnieść swoje kwalifikacje.
Program:
DZIEŃ I
Wstęp teoretyczny
Regulacja młynka do kawy przy pomocy wagi. Szczegółowe omówienie parametrów ekstrakcji: doza, uzysk, czas. Zasada redukcji zmiennych.
Omówienie podstawowych cech sensorycznych espresso: ekstraktywność i intensywność naparu
Wpływ poszczególnych parametrów ekstrakcji na cechy sensoryczne espresso
Ćwiczenia praktyczne z regulacji młynka
Czyszczenie młynka do kawy
Omówienie podstawowych metod alternatywnego parzenia kawy. Drip, chemex, aeropress, syfon, french press
Podział na metody grawitacyjne i imersyjne, różnice między nimi
Ustawienia młynka do kawy do poszczególnych metod parzenia
Omówienie techniki parzenia na przykładzie dripa i aeropressu
Ćwiczenia praktyczne
DZIEŃ II
Spienianie i teksturowanie mleka. Tworzenie idealnej mikropianki do latte art, dzielenie mleka do kilku napojów
Prawidłowa technika przy tworzeniu wzorów: trzymanie dzbanka, postawa, kontrola filiżanki
Tworzenie tła do wzorów
Podstawowe wzory latte art: serce, rozeta, tulipan
Zaawansowane wzory latte art: łabędź, smok. Łączenie techniki free pour z etchingiem
Łączenie podstawowych wzorów
Omówienie podstawowych cech wzoru ocenianych na zawodach: jakość wzoru, kontrast, położenie w filiżance, rozmiar i skomplikowanie wzoru, powtarzalność
Egzamin
Ważne informacje:
Czas trwania: 2 dni – 6 godzin + 6 godzin
Liczba uczestników – max 2 os.
Cena szkolenia:
1200 zł /os
Szkolenie zakończone jest egzaminem sprawdzającym wiedzę teoretyczną i praktyczną zdobytą podczas szkolenia. Certyfikat: Expert Barista, poziom zaawansowany
Galeria zdjęć:
Informacje i zapisy:
+48 793 930 017