Podczas tego szkolenia kładziemy szczególny nacisk na przygotowywanie kawy w domu. Uczestnicy szkolenia na poziomie podstawowym Adept Barista w części teoretycznej poznają drogę ziarenka kawy od plantacji do filiżanki, zasady pracy z ekspresem ciśnieniowym oraz młynkiem żarnowym jak również zasadę przyrządzenia espresso (zasada 4M), dowiedzą się również jak poprawnie spienić mleko. Kurs ten to początek przygody z kawą. Przewidziany jest dla osób bez doświadczenia.
Program:
Wstęp teoretyczny
Zapoznanie z ekspresem ciśnieniowym: typy ekspresów domowych i różnice między nimi
Technika pracy z ekspresem ciśnieniowym: dozowanie, dystrybucja i ubijanie kawy, obserwacja ekstrakcji
Prawidłowe, niedoparzone i przeparzone espresso. Ocena ekstrakcji po smaku
Regulacja młynka do kawy
Spienianie i teksturowanie mleka
Ważne informacje:
Czas trwania: 3h
Liczba uczestników: max 8-10 os
Cena szkolenia:
350 zł /os.
(dla grup zorganizowanych oferujemy rabaty)
Certyfikat: Adept Barista, poziom podstawowy
Galeria zdjęć:
Informacje i zapisy:
+48 793 930 017